Shtëpia Malore – Shiroka

Shtëpia Malore – Shiroka

Ndërtesa e shtëpizës malore “Shiroka”, ose e ashtuquajtura Shtëpia e gjuetisë është e vendosur në pjesën e poshtme të vendit Shiroka, prej ku edhe ka marrë emrin Shtëpia malore Shiroka. Objekti menaxhohet nga klubi alpinistik “Dimitar Ilievski Murato”, por këta entuziastë alpinistë kanë një problem serioz për të përfunduar pjesët sanitare të këtij objekti.

Vendndodhja e saktë e Shirokës është nga Shtëpia e Gjuetisë në 1.950 metra mbi nivelin e detit, deri në 2.450 metra mbi nivelin e detit vendi i quajtur “Dritat e trafikut”, ku rruga ndahet nga njëra anë në majën e Pelisterit, nga ana tjetër, në Liqenin e Vogël (2.180 metra mbi nivelin e detit), dhe në të tretën, në Majën Partizanski, pra në vendin Kozji Kamen (2,400 m. Kjo zonë e gjerë është e veshur me kreshta që zbresin në burimet e lumit Caparska.

 

Bukuria e duhur e Shirokës është e pranishme në verë, kur kjo zonë është e zbukuruar me lule shumëngjyrëshe malore. Për shumë koleksionistë të pyjeve,Shiroka është vendndodhja ku ata mbledhin boronica dhe lloje të ndryshme çaji. Sidomos trumzë, e cila jep një aromë dehëse në nxehtësinë e korrikut. Gjithsesi Shiroka ka bukuri mahnitëse, pavarësisht nga koha e vitit. Vendosja ideale e Shirokës në formën e një patkua lejon skijim të sigurtë, sepse të gjitha rrugët çojnë dhe mbarojnë në një vend, dhe kjo është burimi i lumit Caparska afër Shtëpisë së Gjuetisë.

Përndryshe, te lokacioni Shiroka arrihet më shpesh nga rruga malore e cila nga Qendra e Informacionit në rreth 1.350 metra mbi nivelin e detit (ish-vila e Lazos), përmes Palisnopje dhe Caparska Preseka, pas 10 kilometrash, në Shtëpinë e Gjuetisë, prej nga fillon zona e Shirokës.

Teksti për këtë informacion është përshtatur nga teksti nga autori Dragan Ristevski botuar në “Manastir News”