Brajçinë

Brajçinë

Fshati Brajçinë ndodhet në pjesën lindore të Liqenit të Prespës, në një nga sqetullat më të thella perëndimore të malit Baba, në mes të lumit piktoresk Brajçinska. Shtrihet në të dy brigjet e lumit, në një lartësi prej rreth 1000 metra. Brajçina ndodhet në pjesën ekstreme juglindore të territorit të Komunës së Resnjës, zona e të cilit ngrihet në kreshtën jugperëndimore të malit Baba, ku prek zonën e Komunës së Manastirit, si dhe vijën shtetërore të Republikës së Greqisë. Fshati është 6 km larg nga liqeni dhe 32km larg nga qyteti i Resnjës.

Në zonën e Prespës, Brajçina ka sipërfaqen më të madhe rurale me një sipërfaqe prej 6028 ha tokë kodrinore-malore të tejmbushur me pyje gjetherënëse dhe halore (lisi, ahu,  pisha, bredhi etj.) dhe kullota me bar, të cilat deri gjatë Luftës së Dytë Botërore, kopetë e mëdha të deleve ishin të pranueshme shumë. Nga sipërfaqja e përgjithshme e fshatit, 500ha janë tokë e punueshme, 2780ha kullota dhe 2400ha pyje.

Lumi Brajçinska i kthejllët dhe i harlisur rrjedh nëpër fshat, i cili ndan fshatin Mahallën e Epërme në anën e majtë dhe Mahallën e Poshtme në bregun e tij të djathtë. Zona e Brajçinës  është e pasur me burime dhe rrjedhje ujore të pastra dhe të shpejtë (degët e majta dhe të djathta të lumit Brajçinska ose Stara Reka, siç e quajnë vendasit) për të cilat 12 mullinj dhe 4 mullinj rrotullues kanë punuar dikur në fshat.

Brajcina është një fshat i tipit të grumbulluar, me shtëpi të vjetra dhe të reja, të gjitha në dysheme, të ndërtuara me gur, dhe ato më të rejat prej tullash, të mbuluara me pllaka. Shumica e shtëpive të vjetra janë rinovuar dhe janë ndërtuar të reja. Sipas grupimit të shtëpive dhe familjeve, fshati është i ndarë në katër lagje më të mëdha. Lagjet janë të lidhura me dy ura betoni në lumin Brajcinska dhe disa rrugë të thepisura, të ngushta por të shtruara. Përgjatë lumit Brajçinska, si degë e majtë e tij, lumi Breznica rrjedh nëpër fshat. Fshati Brajçinë është në rrugën e tij për tu bërë një destinacion tërheqës turistik.

Shpatet malore përreth Brajçinës janë të pasura me pyje të dendura ahu dhe lisi, dhe nga fshati duke filluar nga gjerësia e sheshit të lojërave para Mahallës së Epërme çojnë disa shtegje të shënuara shëtitjeje që përmes pyllit të dendur të ahut, lisit dhe arrave, të pasura me burime, të çojnë në majën e Pelisterit (3 orë ) dhe Liqenit të Madh (6 orë), shtëpizat malore Neolica dhe Kopanki dhe fshati Nizhepole. Kultivimi i pemëve është gjithashtu shumë i zakonshëm, në shkallë më të madhe me mollë dhe në një shkallë më të vogël qershi, kumbulla, dardha, arra. Për shkak të pyjeve të dendura dhe livadheve të luleve, fshati është shumë i zhvilluar edhe në bletari dhe prodhimin e mjaltit prej shumë banorëve dhe pronarëve të shtëpive të fundjavave.

Veçanërisht e rëndësishme është zhvillimi i turizmit, i cili përdor malin, afërsinë e Liqenit të Prespës, arkitekturën interesante të fshatrave dhe tempujve të kishave. Një numër i fshatarëve jetojnë vetëm  nga  turizmi  rural. Shumica e vizitorëve janë turistë vendas, ndërsa pjesa tjetër janë kryesisht turistë nga Evropa, Amerika dhe Australia.