Pisha – Molika – Pinus peuce Gris.

Pisha – Molika – Pinus peuce Gris.

181 VJET PAS ZBULIMIT TË MOLIKËS NË PELISTER

Botanisti Henrich August Rudolf Grisebach (1814 – 1879) studioi botanikë dhe mjekësi në Berlin dhe Gеttingen, Gjermani. Ai mori doktoraturën e tij në 1836. Ai ishte një profesor universiteti i botanikës dhe gjeografisë së bimëve në Universitetin e Gettingenit, Gjermani dhe drejtor i Kopshtit Botanik në të njëjtin qytet. Ai konsiderohet themeluesi i gjeografisë bimore-fitogjeografike. Ai studioi florën e disa pjesëve të Evropës (Alpet, Pirrenenë, Skandinavinë, Karpatet dhe veçanërisht Gadishullin Ballkanik), Azinë e Vogël, zonën floristike të Karaibeve, etj. Ai është studiuesi i parë sistematik i florës së Pelisterit në Maqedoni. Gjatë udhëtimeve dhe hulumtimeve të tij për florën e Gadishullit Ballkanik në 1839, gjatë vizitës së tij në provincën e atëhershme Rumelia, që i përkiste Perandorisë Osmane, nga 29 qershori deri në 8 korrik. Ai vizitoi Manastirin në të njëjtin vit.

Më 2 korrik 1839, Grizebach, i mbështetur nga 11 ushtarë turq dhe Nikolaki Steryu nga fshati Magarevë, vizitoi Pelisterin, ku ai herbarizoi pishën me pesë gjilpëra, të cilën i dha emrin shkencor Ripis reise, një lloj i ri i shkencës, botuar në 1844.

Në 1844 ai përcaktoi përfundimisht statusin sistematik të pishës molika dhe e publikoi atë si një specie të re për shkencë (sresies nova) me emrin Ripis reise. Për shkak të përshkrimeve të specieve në Rumeli, në letërsinë ruse, çeke dhe gjermane pisha e Pinusit njihet si pisha Rumelia, ndërsa emrat anglisht dhe italisht janë pisha maqedonase, dhe botanisti Jovan Cvijic në 1871 i dha emrin “molika”, e cila tani përdoret më së shpeshti.

Pisha Molika është një relike endemike dhe terciane e Ballkanit. Në Maqedoni është e përhapur në malin Baba me majën Pelister, malin Shar, Korab, Nixhe, Kozhuv, Galiçica, Jablanica në lokacionin e quajtur “Krst” sipër fshatit Belica e Epërme në kufirin maqedonas-shqiptar.

Në vitin 1969, të organizuar nga Shoqata për Shkencë dhe Art Manastir, Parku Kombëtar “Pelister” dhe Fakulteti i Pylltarisë në Shkup, në Pelister u organizua Simpoziumi i Parë Ndërkombëtar mbi Molikën, me rastin e 130 viteve nga zbulimi i tij nga August Griesebach. Për atë nder, u vendos një pllakë përkujtimore mbi shkëmbinjtë në “Lastojçin Kamen” në Pelister.

Materiali i parë barishtor për komunitetin shkencor u mblodh nga August Grissebach në 2 korrik 1839. Ky holotip dhe allotip i materialit bimor ruhet në Herbarium të Griesenbach në Institutin Botanik në Gеttingen – Gjermani.