Kishat / Manastiret në Malovishte

Kishat / Manastiret në Malovishte

Ka disa kisha dhe manastire në fshatin Malovishte

Kisha e Shën Petka është kisha më e madhe ortodokse në fshatin Malovishte. Kisha është ndërtuar në vitin 1856 në themelet e një kishe tjetër më të vogël, e cila daton nga fundi i 16-të deri në fillim të shekullit të 17-të. I kushtohet dëshmorit të madh të krishterë Shën Petka, të cilën besimtarët e konsiderojnë mbrojtës të të vdekurve. Festa e Shën. Petka festohet me 26 korrik.

               

Kisha ka një dizajn të bukur arkitektonik. Në thelb është 32 m i gjatë dhe 20 m i gjerë. Në kishë ka një ikonë të vogël me një paraqitje lehtësuese të Shën Petka në argjend të praruar, e cila tradicionalisht vendoset pranë të ndjerit gjatë ceremonive funerale. Kisha ka një galeri të përhershme ikonash me rreth 100 ekzemplarë të bashkangjitur në një hapësirë ​​kronologjike prej afro 400 vjet.

Manastiri i Shën Ana

Në 1.410m, dhe në 2.5km. në jug-perëndim të fshatit Malovishte, në një pyll të lartë ahu është ndërtuar manastiri “Shën Ana ”. Ekzistojnë prova që ekzistonte në mesin e shekullit të 18-të. Manastiri i kushtohet Shën. Anna, nëna e Nënës më të Shenjtë të Zotit Mari. (Ditët e festimit janë 25 korriku – 22 shtator).

            

Kisha e Shën Spas

E lartë në malin poshtë majës së Piramidës (Vrteshka) në 2,000 metra mbi nivelin e detit, është kisha kushtuar Ngjalljes së Krishtit – Shën Spas. Festa e kishës ndryshon datën, por jo ditën. Gjithmonë festohet të enjten, 40 ditë pas Pashkës.

Përveç këtyre kishave, ekziston një kishë në hyrje të fshatit Malovishte kushtuar Shën. Gjergji, kurse në jug, pas shtëpisë së fundit në Malovishte, është kapela e Shën. Atanasi i Madh.