Fshati Malovishte – Maja Pelister – shtegu përgjatë lumit Malovishka (Shemnica)

Fshati Malovishte – Maja Pelister – shtegu përgjatë lumit Malovishka (Shemnica)

Fshati Malovishte – Maja Pelister – shtegu përgjatë lumit Malovishka (Shemnica)

Përshkrimi i shtegut: gjatësia e shtegut është 14 km, dhe koha mesatare e kalimit: 5-6 orë.

       

Rruga fillon nga fshati Malovishte dhe në dalje të sipërme të fshatit lumi Malovishka (Shemnica) përshkon dhe fillon me ngjitjen përgjatë lumit Malovishka në burimin e lumit. Pastaj vazhdon në vendin Shiroka, ku kryqëzohet me rrugën kryesore malore, e cila të çon në majën e Pelisterit, dhe në të djathtë vazhdon rrugën kryesore për në Liqenin e Madh.

Qëllimi i shtegut është për ecje, rekreativ dhe tërheqës. Ngjitet lart derisa të bashkohet me rrugën kryesore të Pelisterit që të çon në Liqenin e Madh. Në rrafshnaltën e quajtur Semafori, në të majtë mund të shihni majen e Kozji Kamen, Luginën e Caparit, përpara është pamja deri në majën e Pelisterit, dhe në të djathtë ka një pamje të bukur të Liqenit të Prespës.

Vështirësia: Shteg mesatarisht i rëndë.

Pika fillestare / lartësia: Malovishta në 1,140 metra mbi nivelin e detit, Pika e fundit: maja e Pelisterit: 2.601 metra mbi nivelin e detit, Lartësia totale: 1,461 metra mbi nivelin e detit.

Llojet mbizotëruese të drurit përgjatë shtigjeve janë ahu dhe lisi, dhe ka një numër të llojllojshëm të barit dhe luleve malore. Nga speciet e kafshëve mund të gjeni: dre, ari, ujk, dhelpër, derr të egër, lepur, gjarpër, hardhucë ​​dhe shumë lloje të fluturave dhe insekteve.

 

Shtegu është me interes turistik për vizitorët e fshatit Malovishte dhe është një sfidë për t’u ngjitur në majën e Pelisterit, si maja më e lartë e malit Baba. E paharrueshme është pamja e Prespës, majat e Babës deri dhe në Greqi, Liqenin e Prespës dhe malet shqiptare, dhe nga maja e Pelisterit, pamjet për në Manastir, Pellagoni, deri në Resnjë dhe luginën e Prespës, si dhe malet në veri të malit Baba.