Shtëpia malore në Liqenin e Madh

Shtëpia malore në Liqenin e Madh

Shtëpizë mali “Dimitar Ilievski Murato” në Liqenin e Madh – (në Liqenin e Madh – 2218 m mbi nivelin e detit, NP Pelister)

Kapaciteti: Gjashtë dhoma gjumi të mëdha kanë kapacitete të ndryshme, nga 4 në 12 shtretër. Gjithsej 30 shtretër dhe 20 dyshekë të rrumbullakët. Nuk është një dhomë e madhe ngrënie me një kapacitet, ajo është përsëri me një sobë druri. Për çdo person që zgjedh të flejë në kasolle ka çarçafë të pastër, jastëkë dhe batanije të leshta.

Uji i pijshëm dhe tualeti: Pranë kasolles ka një burim të madh me ujë të pastër dhe të ftohtë malor që nuk ndalet kurrë. Tualeti është publik 30 metra larg kasolles.

Ushqimi: Vilë ka një kuzhinë modeste, të cilën çdo vizitor mund ta përdorë së bashku me setin e darkës për të ngrënë ose gatuar. Ju të keni shumë erëza lokale, kripë dhe vaj ulliri falas, për të gjithë. Por, për të shijuar plotësisht vizitën tuaj, ju sugjerojmë të keni ushqime dhe pije tradicionale maqedonase nga fshatrat vendas që mund t’ju ofrojmë në kasolle.

Hapja: Gjatë muajve të verës (nga fillimi i majit deri në fund të tetorit) kasolle malore është gjithmonë e hapur gjatë fundjavave (dhe nganjëherë gjatë “jashtë sezonit”, dhe në dimër, me udhëzuesit tanë mund të jetë dhe i hapur rregullt )

Energjia elektrike: Ekziston një gjenerator i vogël i benzinës që siguron energji elektrike në vilë (3-kw / orë) dhe funksionon natën.

Ndihma e parë: Kasollja ka një çantë të ndihmës së parë me ilaçe për të trajtuar lëndime të ndryshme, alergji ose probleme të tjera mjekësore.

E rëndësishme: Rekomandohet fuqimisht të na kontaktoni në lidhje me planet tuaja për të vizituar kasollen malore (sidomos në sezonin e lartë) në mënyrë që të rezervoni dhomën e gjumit ose të merrni informacione rreth kushteve në kasolle si uji, ushqimi, energjia elektrike, parashikimi i motit, kushtet e shtigjeve për shëtitje dhe shumë më tepër.

++ 389 75 458 782
posta: pnolev@gmail.com

 

 

Misticizmi i Dragoit të Liqenit të Madh

Misticizmi i Liqenit të Madh mund të sigurohet nga çdo kalimtar, pavarësisht nga koha e vitit kur ai do të vizitojë këtë zonë. Dy shekuj më parë, misteri i Liqenit të Madh u përshkrua në tregimin për Dragoin nga Mali Pelister, i transmetuar nga gjeniu popullor në tregimin e të madhit Marko Cepenko. Dragoi lindi në Nizhe Pole i cili pasi u kthye, në 40 vjeç fluturoi në pallatin, dyert e të cilit ishin nën ujërat e Liqenit të Madh. Pasi u rrit atje, ai jetoi me nusen e tij nga Optikët që e rrëmbyen atë nga një fshat gazmor.

Takimi i parë me këtë liqen në një lartësi prej 2,218 metrash ngjall admirim dhe misterje mahnitëse që nuk ju lë indiferentë. Përshtypja e parë lë një kujtim të qëndrueshëm të energjisë së çuditshme që buron nga thellësia e liqenit. Liqeni i Madh, me thellësinë 14,5 metra, 226 metra i gjatë dhe 175 metra i gjerë, duket mbresëlënës kur shikohet nga kreshta sipër liqenit. Niveli i ujit ndryshon nga viti në vit, varësisht  nga reshjet e borës gjatë dimrit, shiu dhe temperatura e ajrit. Prandaj, niveli i lumit që rrjedh nga poshtë liqenit, gjatë verës është konstant. Prandaj emri i kësaj rryme është Përroi i Lagos (Lagov Potok që do të thoshte, një rrjedhë që nuk thahet gjatë verës). Liqeni i Madh është një nga liqenet e përhershëm në Pelister dhe së bashku me Liqenin e Vogël, ata quhen Sytë e Pelisterit. Shikuar nga lart, ato u ngjajnë syve, jo vetëm në kthjelltësinë e ujit, por edhe në formën e vetë liqeneve, megjithëse janë rreth nja 45-minuta në këmbë larg njëri prej tjetri.

Tërheqja misterioze e Liqenit të Madh ishte një nga arsyet pse u ndërtua një shtëpizë malore anës liqenit në vitet e lashta 1951/52. Ajo shtëpi ishte një pikë kthese për shumë alpinistë në Manastir. Brendësia prej druri e kësaj ndërtese kishte një bukuri të veçantë në të cilën u investua një mjeshtëri e madhe dhe mbi të gjitha shumë dashuri nga ndërtuesit … Fatkeqësisht, zjarri që ndodhi në këtë shtëpi në 1975 ishte fundi për këtë ndërtesë përfaqësuese alpiniste. Me angazhimin e alpinistëve në Manastir dhe me ndihmën e kompanive dhe ndërtuesve të Manastirit pranë shtëpisë së vjetër në 1978/79 u ndërtua shtëpia aktuale e alpinizmit me të njëjtin emër Liqeni i Madh, me një kapacitet prej 50 shtretërish. Njëqind metra më poshtë është një shatërvan i ndërtuar në vitin 1950 nga punonjësit e Parkut Kombëtar “Pelister”, drejtori i parë i të cilit ishte doajen i Manastirit dhe alpinisti maqedonas Boris Altiparmak.

Për të arritur tek Liqeni e Madh nga Manastiri, duhet të kaloni nëpër fshatin Nizhe Pole dhe vendbanimin “Strezhevë” që ndodhet në rreth 1.300 metra mbi nivelin e detit. Rruga të çon nëpër Debel Rid e cila zgjat rreth 2.5 orë me një ritëm mesatar. Nga rruga ka tre burime me ujë të ftohtë malor i cili është i mirëpritur në kushte të nxehtësisë së verës. Rruga përgjatë Debel Rid është dredha-dredha dhe me një sipërfaqe shkëmbore. Në mes të rrugës është lokacioni Sarakaçanski Kolibi ku në të kaluarën kishte një fshat nomad me një dele. Që nga ajo kohë, mbetjet e kasolleve prej guri për nevojat e barinjve nomad kanë ende mbetur. Pasi të kaloni Lag Potok, arrini në një pllajë të butë prej rreth 1.5 deri në 2 km, pas së cilës arrini në Liqenin e Madh.

Drejtimi i dytë për në Liqenin e Madh është ai që kalon nëpër luginën e lumit Sapunçica, një nga tre degët që krijojnë lumin Dragor, së bashku me Lag Potok dhe Crvena Reka. Për dallim nga gjurmët e Debel Rid, kjo rrugë është më e gjatë dhe më e lehtë për të ecur. Kjo rrugë arrihet përmes cakut të ashensorit të skive “Çuka”, dhe rruga e ndotur çon nëpër luginën e Sapunçicës për në lokacionin Durmishova Çeshma. Nga atje, rreth tre orë ecje larg, do të arrini në Orlovi Bari, dy liqene sezonale që thahen në fund të verës. Në vazhdim të rrugës së vjetër franceze të ndërtuar gjatë Luftës së Parë Botërore, pas rreth një ore ecje, ju arrini qëllimin e dëshiruar, që është Liqeni i Madh.

Në Liqenin e Madh mund të arrihet nga ana e Liqenit të Prespës, më saktësisht nga fshati Brajçinë, dhe kohëzgjatja e ngjitjes është rreth 4 orë. Nga ana e Prespës mund të vini nga Pretori dhe Slivnica përmes Dva Groba, dhe ka edhe hyrje në lumin e Kranjit nga fshatrat Kranjë dhe Arvat.

Përveç shtigjeve për ecje, në Liqenin e Madh mund të arrihet nëpëmjet një rruge tokësore me ndihmën e një automjeti, një motorcikël dhe një biçiklete. Gjatësia e këtij destinacioni nga Manastiri, përmes Palisnopje, Shiroka deri në Liqenin e Madh është rreth 40 km.

Përndryshe, vizita në Liqenin e Madh është më e zakonshme në verë, veçanërisht në muajt qershor, korrik, gusht dhe shtator, kur përveç alpinistëve nga Manastiri, mysafirë të shpeshtë janë edhe alpinistë nga Maqedonia dhe jashtë saj. Në verë, freskimi në ujërat të ftohtë të Liqenit të Madh është i mirëseardhur. Më të guximshmit bëjnë kërcime nga shkëmbinjtë që varen mbi ujë. Misticizmi i zonës përreth Liqenit të Madh është i pranishëm veçanërisht në kushte dëbore gjatë muajve të dimrit. Atëherë hyrja më e mirë në Liqenin e Madh është me ski dhe pajisje të përshtatshme dimri. Vetëm një pjesë e vogël e alpinistëve me përvojë mund ta përballojnë atë, pasi shoqërimi me misterjet e Liqeneve të Mëdha është një privilegj vetëm për individët e zgjedhur, për të cilët guximi dhe trimëria janë një privilegj.

Shumë nga ata që vijnë në Liqenin e Madh shpesh shikojnë në thellësi të liqenit, ku presin të shohin diçka të pazakontë. Ndoshta sepse Liqeni i Madh është shtëpia e Dragoit që jeton atje me nusen e tij, për të cilën shkroi gjyshi Marko Cepenko.

(Teksti i Dragan Ristevski, botuar në “Manastir News”)