Shtegu Magarevë – Jorgov Kamen – Crveni Steni

Shtegu Magarevë – Jorgov Kamen – Crveni Steni

Fshati Magarevë – Jorgov kamen – Crveni steni

Përshkrimi i shtigjeve: Shtegu është i gjatë 6.5 km dhe zgjat 2,30 – 3 orë.

Shtegu fillon nga fshati Magarevë, shkon përgjatë krahut të djathtë të lumit Magarevska dhe ngjitet në lokacionin  Jorgov Kamen, dhe më pas vazhdon përmes pyllit dhe shkëmbit në lokacionin  Crveni Steni.

Qëllimi i shtegut është malor dhe rekreativ, është vizualisht tërheqës, kalon pranë lumit Magarevska dhe ka një pamje të “lumenjve” prej guri për të ngjitur Jorgov Kamen, nga ku ka një pamje të bukur të Manastirit dhe luginës së Pellagonisë, dhe më pas nga  Crven i Steni ka një pamje peisazhi në Debel Rid, Orlovi Bari dhe luginat e lumenjve Sapunçica dhe Crvena Reka.

Vështirësia: Lehtë deri në mesatarisht i rëndë.

Pika fillestare / lartësia: fshati Magarevë, në 1.057 metra mbi nivelin e detit.

Pika e përfundimit: 1.800 metra mbi nivelin e detit, Crveni Steni, nivelim total: 740 metra mbi nivelin e detit.

     

Flora dhe fauna: Llojet mbizotëruese të drurit përgjatë shtegut janë molika ose pisha maqedonase, Pinus peuce Grisebah, dhe bredhi (Abies alba), mish i egër, aguliçe, luleshtrydhe e egër, kaçunka, karafil i shtrirë, barbarozë,  boronicë etj. Nga speciet shtazore mund të gjenden: dreri, ariu, ujku, dhelpra, lepuri, ketri, nishani, gjarpri malor dhe shumë lloje të fluturave dhe insekteve.

Shtegu është me interes të konsiderueshëm turistik për vizitorët që janë të interesuar për ngjitje rekreative në Jorgov Kamen dhe Crveni Steni. Shtigjet janë veçanërisht tërheqëse për adhuruesit e peizazhit. Nga Crveni Steni është e mundur të vëzhgoni fluturimin e shqiponjave dhe skifterëve.

         

Pjesa e shtegut afër Crveni Steni është gjithashtu e një rëndësie historike, sepse në Luftën e Parë Botërore u zhvillua beteja më e madhe e Pelisterit në atë vend, kur u përleshën njësitë bullgare dhe franceze, gjatë së cilës ushtria franceze pësoi një numër të madh humbjesh: rreth 6000 ushtarë vdiqën në atë vend, brenda një dite.