Kopanki

Kopanki

Shtëpia malore Kopanki u ndërtua në vitin 1938, e rinovuar mes viteve 1960-70 nga shumë alpinistë nga Manastiri, por mbi të gjitha nga Shoqata e alpinistëve “Pelister”. Ndodhet në 1.600 metra mbi nivelin e detit, në anën veriore të Malit Baba. Pelisteri është krenaria e të gjithë dashamirëve të maleve, por banorët e Manastirit e ruajnë dhe e kultivojnë atë me dashuri të veçantë. Janë ndërtuar shumë shtigje shëtitjeje, janë bërë shumë vende për pikniqe, kasolle alpinistësh, shatërvanë, stola… Për fat të keq për qytetarët e Manastirit dhe të gjithë alpinistëve, është djegur në vitin 2013, dhe prej atëherë, zona është pastruar nga alpinistë të përkushtuar.  Disa punime ndërtimore janë pjesërisht të bëra, por shtëpia nuk është ndërtuar apo rinovuar deri më tani. Ndërkohë, ekziston një mosmarrëveshje mbi pronësinë mbi të.

Deri te vendndodhja Kopanki mund të arrihet nga një rrugë e mire dhe e asfaltuar nga Manastiri përmes fshatrave Magarevë dhe Tërnovë deri në çezmën e Begut (hoteli “Molika” 1,420 m mbi nivelin e detit). Pas 18 km, parkoni automjetin dhe pastaj vazhdoni në një shteg për shëtitje përmes një pylli me pisha druri dhe zjarri brenda 30 minutash arrini në shtëpi. Mbritja deri atje është e mundur edhe me teleferik, por me një prenotim të paracaktuar. Shtëpia ishte një shtëpi dykatëshe, e ndërtuar me gurë, llaç dhe dru. Shtëpia ofronte 100 shtretër të rregulluar në 12 dhoma. Ka energji elektrike, ujë, kanalizime, ka një dhomë ngrënie dhe një bife për pije dhe produkte themelore. Para shtëpisë (tani, mbetjet e shtëpisë), është ngritur një monument për alpinistin legjendar të Manastir, Dimitar Ilievski -i pari maqedonas që arriti të ngjitet në malin Everest. Emrin e tij e mban një majë e Pelisterit dhe një shtëpi afër Liqenit të Madh. Për nder të tij, shokët e tij organizojnë një udhëtim përkujtimor alpinizmi çdo vit në muajin e majit.

Turne dhe shëtitje të mundshme: Drejt majës së Pelisterit 2601m udhëheqin dy rrugë të shënuara mirë, përmes Shirokës dhe përmes Spitaleve (spitalet e ushtrisë austro-hungareze nga Lufta e Parë Botërore). Rruga e parë është më e sigurtë, dhe pas të dyve, duhen 3-4 orë për të arritur në majën e Pelisterit. Nga atje, në 1 orë e tridhjetë minuta të tjera mund të arrini në Liqenin e Vogël (2.180 metra mbi nivelin e detit) dhe 1 orë tjetër në Liqenin e Madh (2,218 metra mbi nivelin e detit). Nga shëtitjet më të shkurtra ne ju rekomandojmë një te Jorgov Kamen në 45 minuta, Crveni Steni në 1 orë e 30 minuta, në Palisnopje në 40 minuta.

Në pllajën përpara Kopankit ndodhet pjesa e sipërme e teleferikut e cila nga atje zbret në Hotel Molika (Begova Çeshma). Infrastruktura e plotë e teleferikut, pjerrtësia e skive dhe ashensori i skive ndodhen pranë Hotel Molika në një lartësi fillestare prej 1.420 metrash ku fillon teleferiku. Në 1.610 metra është vendndodhja e shtëpizës malore Kopanki dhe fillimi i shpatit të skive në një lartësi prej 1.800 metrash. Në dimrat me më shumë dëborë, Ski Qendra Kopanki vizitohet masovikisht nga Manastiri dhe tifozët e skijimit në natyrë.