Karnevali Vasiliçarski në Capari

Karnevali Vasiliçarski në Capari

Manastir, 13 Janar 2012 (MIA) – Bordi për organizimin e Karnevalit tradicional Vasiliçarski, i cili mbahet çdo vit në fshatin Capari në Pelister, njoftoi  se pesëdhjetë njerëz të moshave të ndryshme do të paraqiten nëpër rrugët e atij fshati nesër në mëngjes nën maska.

Sipas Jovan Nastevski, anëtar i bordit, Karnevali Vasiliçarski daton që nga vitet pesëdhjetë të shekullit të kaluar, kur organizatorë të caktuar kishin probleme me autoritetet e atëhershme që nuk e mbështetnin këtë traditë të banorëve të fshatit Capari.

   

– Këtë vit janë regjistruar më shumë pjesëmarrës në krahasim me vitin e kaluar. Komiteti organizativ i Karnavalit tradicional Vasiliçarski në Capari pret që kjo ngjarje të marrë më shumë mbështetje institucionale këtë vit, në mënyrë që kjo mbledhje e rrallë, të kalojë nga brezi në brez, të mos përfundojë për shkak të migrimit të popullatës.

http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/740347/index.htm

 

Tradita të ngjashme në fshatrat Capari dhe Malovishte

Përveç “Karnevalit të Vevçanit”, në vend për nder të festimit të Vitit të Ri – Vasilica, organizohen edhe karnavale të tjera me peshë më të vogël. Një prej tyre është karnavali në fshatin Capari në Manastir.

Sipas komitetit organizativ të tradicionit “Vasiliçarski Karnaval”, 50 burra të moshuar të maskuar të moshave të ndryshme do të paraditen nëpër rrugët e Caparit në këtë fshat nën-Pelisterin nesër në mëngjes. Pritjet e bordit për organizimin e Karnevalit janë që vitin e ardhshëm ngjarja do të marrë më shumë mbështetje institucionale, dhe kjo do të kontribuonte në një popullarizim më të madh të këtij karnavali.

Një karnaval i ngjashëm në një shkallë më të vogël, por mjaft interesant, organizohet nga banorët e fshatit Malovishte në Manastir, i cili është vetëm disa kilometra larg nga Capari.