Shën Gjorgji – Kurbinovo – monumenti më i rëndësishëm i kishës

Shën Gjorgji – Kurbinovo – monumenti më i rëndësishëm i kishës

Shën Gjorgji – Kurbinovo – monumenti më i rëndësishëm i kishës

Monumenti më i vjetër dhe më i rëndësishëm i kishës në afërsi të PK Pelister

 

Kisha e Shën Gjorgji Kurbinovo

 

Në vitin e largët 1191, (shek. 12) një grup i vogël piktorësh pikturuan tempullin modest kushtuar Shën. Gjorgji Fitori, duke krijuar ansamblin artistik më të vlefshëm të Mesjetës, perla e Rilindjes së Prespës – Kisha e Shën George. Me një kontrast të pakapërcyeshëm midis të jashtmes modeste dhe të brendshmes së guximshme të Rilindjes, në gjirin e malit  Baba, me shekuj qëndron shtëpia modeste e Engjëllit të Kurbinovës nën rojen vigjilente të mbrojtësit të tij Shën Xhorxh Fitimtar. Stili i studios së masterit, në fund të shekullit të 12-të, transferohet dhe përdoret në katedralet e Pistoia dhe Pisa, qytete në rajonin italian të Toscana.

Manastiri i Shën Gorgi, i cili në vitin 1952 u shpall monument kulture, ndodhet në zonën e fshatit Kurbinovë, afër Liqenit të Prespës, në rrugën Manastir – Resnjë, në rrugën romake “Via Egnatia”, në kryqëzimin “Makazi” , ku një rrugë ndan fshatrat e Prespës. Pranë fshatit Asamati, rruga ndahet dhe njëra prej degëve të çon në fshatin Kurbinovo. Rreth 3 km mbi fshatin, poshtë malit të Babës, përhapet një pamje e bukur panoramike e Liqenit të Prespës, ku kisha “Shën Gjorgji ”një ndërtesë e vogël, modeste, me një mur, që nuk dallohet nga një distancë nëse është një kishë.

Polemika e parë ishte për datimin e kishës. Në fund të vitit 1958, kjo dilemë u zgjidh, gjatë punimeve të konservimit nën udhëheqjen e A. Nikolovski dhe Z. Blaжиiќ, kur u zbulua një mbishkrim nga “Tabela e ndershme” në pjesën veriore të altarit – 25 Prill 1191. Në vitin 1961, në Kongresin e 12-të të Studiuesve Bizantinë në Ohër, u hodh drita e parë mbi zbulimin dhe rëndësinë e kishës së Shën George.

 

Lexoni më shumë për domethënien e madhe të këtij monumenti në faqen e internetit të Dioqezës Ortodokse Prespa – Pelagonija (http://www.pppe.mk/2017/sveti-gorgi-kurbinovo-renesansniot-biser-na-prespa/)