Manastiri Shën Ana – Fshati Malovishte

Manastiri Shën Ana – Fshati Malovishte

Manastiri i Shën Anës ndodhet rreth gjysmë ore shëtitje në jug-perëndim të fshatit Malovishte, në 1.400 metra mbi nivelin e detit, në pyllin e dendur të ahut të Parkut Kombëtar Pelister. Tempulli i Shën Anës u ngrit në vendin e tempullit të vjetër në vitin 1936.

 

 

 

 

 

Shën Ana ishte nëna e Shën Marisë dhe gjyshja e Jezu Krishtit. Kulti i kësaj shenjtore Anne po përhapet që në shekullin e 6-të, kur u ndërtua kisha e parë në Konstandinopojë, e cila mbante emrin e saj.

Pranë tempullit ka një burim me ujë të pastër malor për të cilin popullata lokale beson se ai ka fuqi shëruese. Në të kaluarën, uji dilte nga rrënja e një peme të madhe ahu, mbetjet e së cilës gjenden në kishëzën e vjetër të bashkangjitur në pjesën perëndimore të tempullit.
Kisha feston festën e Ngjitjes së Shën Anës në 7 Gusht, domethënë në mbrëmjen e 6 Gushtit manastiri vizitohet nga një numër i madh i besimtarëve, shumë prej të cilëve po flenë rreth tempullit dhe në lagjet e manastirit. (Teksti është marrë nga Manastiri Info portal).