Shtëpia e malit Neolica

Shtëpia e malit Neolica

Neolica është maja e malit Baba, 1,865 metra e lartë dhe është 10 km larg nga qyteti i Manastirit. Në pjesën e sipërme ka një përmendore me emrin “Kujtime” të bërë nga tre pjesë, një piramidë që përfaqëson lartësinë, tabelën e informacionit dhe një kryq.

Nga maja ka një pamje të bukur: në veri është Mali Baba, në jug është Mali Nixhe me majën Kajmakçalan, dhe në anën lindore lugina e Pellagonisë shtrihet si tavë.

Shtëpia malore Neolica ishte ndërtuar në vitet shtatëdhjetë nga një grup alpinistësh dhe ka një kapacitet prej 50 shtretërve, 50 vende për qëndrim ditor dhe 50 vende përreth shtëpisë. Në këtë shtëpi, nga Manastiri mund të arrihet për 2.30 orë në këmbë përmes fshatit Bukovë, ose për 1.30 orë përmes fshatit Llavci. Shtëpia ka energji elektrike dhe ujë të pijshëm të freskët malor, dhe për dashamirët e seancave malore shtëpia ka një zgarë qymyr druri.

Shtëpia menaxhohet nga Shtëpia malore “Gjorgi Naumov” nga Manastiri. Ndodhet në 1.440 metra mbi nivelin e detit. Shtëpia është e hapur, por me një njoftim paraprak.