Info Qendra – Liqeni i Madh

Info Qendra – Liqeni i Madh

Rruga e biçikletave: Info Qendra – Liqeni i Madh

     

Gjatësia totale e shtegut është 22 km.

Pozicioni fillestar: Info Qendra në 1.350 metra mbi nivelin e detit.

Pika e fundit: Liqeni i Madh në 2,218 metra mbi nivelin e detit. Denivelimi: 868 metra mbi nivelin e detit.

Vështirësia: Shteg mesatarisht i vështirë.

Shtigjet fillojnë nga Info Qendra e PK Pelister dhe ngjitet në Liqenin e Madh përgjatë rrugës malore që çon në Liqenin e Madh. Shtigjet përkojnë me rrugën ekzistuese malore dhe kalon nga “Kamenjaro” përballë Palisnopje, nëpërmjet vendpushimit Palisnopje, kalon lokacionin Caparska Preseka, shkon pranë Shtëpisë malore Shiroka (e ashtuquajtura Shtëpia e Gjuetisë), del në Shiroka dhe shkon në vendin e quajtur Semafori. Në semaforët, rruga për në majën e Pelisterit janë të ndara, dhe tjetra vazhdon përgjatë rrugës për në Liqenin e Madh

Gjatësia e shtegut të semaforit është 15 km. Nga semaforët deri te Liqeni i madh ka edhe 7 km të tjerë.

             

Shtegu vizualisht është shumë tërheqës, kalon nga maja e Kozji Kamen dhe lugina e lumit të Caparit, ka një pamje nga Pellagonia. Nga vendi Semafori ka një pamje dhe shikueshmëri në Liqenin e Prespës dhe majat që gravitojnë në atë anë të Malit të Babës: Dy Varre, Golema Çuka, Mala Çuka, pjesë e Luginës së lumit Maloviska. Pastaj ka një pamje për fshatrat Kranjë dhe Arvat, në të majtë drejt majës së Marushicës.

          

Flora dhe fauna: Llojet mbizotëruese të drurit përgjatë shtegut janë molika ose pisha maqedonase (Pinus peuce Grisebah), dhe bredhi (Abies alba), fern, agri e verdhë, kaçunka, karafila e shtrirë, barbarozë,  boronicë, etj. Speciet shtazore që mund të gjenden janë: dreri, ariu, ujku, dhelpra, lepuri, ketri, shumë specie zogjsh, flutura, insekte të shumta.

           

Kur vazhdon përgjatë shtegut (rruga malore) nga e majta hapet një pamje për në Debel Rid, majat: Skrkovo, Musa dhe Griva, dhe në luginën poshtë majës së Pelisterit hapet një pamje për Crveni Steni dhe shpatet shkëmbore të malit, të cilat zbresin në fshatin Nizhepole.

Shtegu është i shënuar plotësisht sipas standardeve të alpinizmit. Pas kalimit të rrafshnaltës së vogël, rruga të çon në cirkun e Liqenit të Madh, i cili ndodhet poshtë majës së Veternicës, dhe ngjitur me liqenin është Shtëpia e Malit, e njohur si Shtëpia e Liqenit të Madh, me emrin e alpinistit Dimitar Ilievski – Murato, i pari maqedonas që ngjiti malin Everest.

               

Shtegu është i shënuar plotësisht sipas standardeve të alpinizmit. Pas kalimit të rrafshnaltës së vogël, rruga të çon në cirkun e Liqenit të Madh, i cili ndodhet poshtë majës së Veternicës, dhe ngjitur me liqenin është Shtëpia e Malit, e njohur si Shtëpia e Liqenit të Madh, me emrin e alpinistit Dimitar Ilievski – Murato, i pari maqedonas që ngjiti malin Everest.