Etno Festival – Malovishte

Etno Festival – Malovishte

Këtu janë disa informata të ruajtura nëpër artikuj në lidhje me këtë festival:[

FESTIVALI I KULTURES VllEHE NË MALOVISHTË

Më 10 gusht të këtij viti, fshati Manastir Malovishta organizoi “Etno Festival Malovishta 2003”, i cili tashmë është një përmbledhje tradicionale e kulturës dhe e traditës vllahe. Festivali është i organizuar nga Shoqata për Zhvillim të Qëndrueshëm të Malovishtës dhe fshatrat nën-Pelister nga Manastiri, në bashkëpunim me Komunitetin Lokal dhe Bordin e Kishave nga Malovishta dhe Komunën e Vllehëve “Vëllezërit Manaki” nga Manastiri.

Kjo ngjarje shumë interesante u mbajt nën kujdesin e kryetarëve të bashkive të komunës së Caparit, z. Jordan Staninovski dhe Manastiri, z. Zlatko Vrskovski, dhe në të morën pjesë shoqëri kulturore dhe artistike nga Maqedonia, Rumania, Greqia, Bullgaria, Shqipëria dhe Serbia, si dhe disa artistë nga Maqedonia.

Në kuadër të festivalit, u hap ekspozita “Malovishta, një traditë që zgjat” si pjesë e një projekti tjetër të shoqatës EKE, në kuadër të programit “Trashëgimia e gjallë” e Fondacionit Instituti i Shoqërisë së Hapur – Maqedonia dhe Fondacioni King Baudouin – Belgjikë. M.I.

http://www.gragjanskisvet.org.mk/defaultf6c6.html?ItemID=4E231D4D4472844395D78FCF5994E3D0

 

Festivali  etno “Malovishta 2008” do të mbahet në Manastir

Manastir, 24 korrik (MIA) – Festivali tradicional i etnos “Malovishta 2008” do të mbahet për herë të shtatë këtë fundjavë në Manastir, nën fshatin Pelister në Malovishtë.

Festivali është i organizuar si një përmbledhje e traditës vllehe dhe synon të promovojë fshatin Malovishta si vendbanimin e vetëm në Parkun Kombëtar “Pelister”, por edhe kulturën vllahe, tha në konferencën e sotme për shtyp në Manastir Risto Paligora, drejtor i festivalit.

Sipas programit, një ekspozitë me punime nga “Manastiri i Vogël Montmartre”, e motivuar nga peizazhet e Malovishtës, do të hapet të Premten në mbrëmje, si pararendëse e mbrëmjes së këngës dhe muzikës vllehe.

Të Shtunën, organizatorët shpallin një mbrëmje me poezi vllahe, si dhe promovimin e dy librave.

Këtë vit do të promovojmë librat “Molovishte-Kronologjia e fshatit” të Niko Popnikola dhe “Dashuria për atdheun – poezi mbrojtëse” nga Victoria Tola, tha Paligora.

http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/457987/